- News

Urgente oproep: verwerk het textieloverschot

June 3, 2020

Wij doen een oproep aan Bouw, Infra en GWW (maar ook andere sectoren zijn welkom) om grote hoeveelheden post-consumer textiel te verwerken in projecten.

Probleemstelling

Er is een overschot ontstaan aan ingezameld textiel. Normaliter zamelen we per kwartaal zo’n 35.000.000 kg textiel in. Een bijeffect van de COVID-19 crisis is dat veel mensen hun kledingkasten extra opruimen. Als gevolg hiervan wordt er op dit moment 25-30% meer kleding ingezameld. Dit zijn miljoenen kilogrammen textiel. Een deel hiervan werd voor de COVID-19 crisis geëxporteerd om als tweedehandskleding te verkopen. Een ander deel (de ondersoorten) wordt verwerkt tot vilt/isolatie materiaal (bijv. door Frankenhuis of i-did) of opgeslagen tot het moment dat het verdienmodel en de techniek ver genoeg zijn om er nieuwe garens van te ontwikkelen.

Echter door de grotere stroom van textielafval en de stop op export (ook vanwege de COVID-19 crisis) is er te veel ingezameld textiel en kunnen de inzamelaars het niet meer kwijt. Door Sympany worden er bijvoorbeeld extra loodsen gehuurd om het textiel op te slaan, zodat er tijd wordt gewonnen om met oplossingen te komen. Daarnaast gaan merken meer kleding inzamelen in winkels. En willen steeds meer bedrijven hun bedrijfskleding weggeven om te laten recyclen. De textielbergen stapelen zich op. Sommige partijen kiezen ervoor om hun ongewenste textiel te verbranden, waarbij een waardevolle grondstof wordt vernietigd. Dat willen we voorkomen. Op de lange termijn is het nodig om ingezameld textiel zo hoog mogelijk op de R-Ladder opnieuw te benutten. Dit is binnen het huidige systeem van inzameling en ketensamenwerking erg lastig. Vooral ook omdat het in Nederland niet mogelijk is om post-consumer textiel te verwerken tot garens, omdat we geen spinnerijen hebben die grote hoeveelheden vezels kunnen verwerken. Op de lange termijn is een nieuw systeem dan ook noodzakelijk. Het recente Beleidsprogramma Circulair Textiel is daar een goede stap in. Op de korte termijn zien we nu echter te veel textiel die dreigt de verbrandingsoven in te gaan, met alle milieu impact als gevolg. Om dat te voorkomen is een oplossing nodig op de korte termijn om het textiel te benutten voor toepassingen buiten de textielsector.

Vandaar deze oproep om het textiel-afval in andere sectoren te benutten.

Textiel specificaties

In deze oproep richten we ons op het op korte termijn zo hoogwaardig mogelijke toepassen post-consumer ingezameld textiel. Dit komt uit de inzamelbakken o.a. te vinden bij gemeentes. Het gaat om ruim 20.000 balen of 70.000 capsacks. De specificaties:

Het te verwerken textiel wordt aangeboden in balen van één categorie (één baal is: 80x80x120cm, ong. 400-450 kg). Categorieën:

  • Bont Katoen
  • Wit katoen
  • Mixed Sweaters (truien van diverse materialen: wol/katoen/polyester/polyamide/acryl/elastan)
  • Jeans
  • Polyester
  • Katoen/polyester blends

Het textiel kan ook worden aangeboden in capsacks van 120-150 KG, deze bevatten een mix aan producten, ontdaan van afval.

  • Oude en recente kleding; jassen, bovenkleding, onderkleding en sportkleding
  • Schoenen
  • Interieurtextiel (gordijnen, lakens, kussenhoezen, etc.)
  • Diverse accessoires; tassen, sjaals, mutsen, sieraden, speelgoed, brillen etc.

Oproep!

Wie kan ons helpen om deze stroom post-consumer ingezameld textiel op duurzame wijze te verwerken? Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, geluidsdemping of anderszins, in de bouw, de infra of de grond-, weg- en waterbouw. Stuur een projectvoorstel in en dan kijken we samen of we het snel en effectief kunnen realiseren.

Praktische informatie

Vul het formulier in (5 min.) waarmee je aangeeft in wat voor soort project je het textiel wilt gebruiken, om hoeveel het gaat en hoe je het aangeleverd wilt krijgen. Wij bekijken de voorstellen en brengen de kansrijke ideeën in contact met de textiel inzamel- en verwerkingsketen zodat jullie samen aan de slag kunnen. Mocht er een struikelblok zijn, er moet bijv. nog iets uitgezocht worden en daarvoor mist financiering, geef dit dan aan, dan kijken we of we daar een oplossing voor kunnen bedenken.

Voor vragen over het aanvraagformulier neem contact op met Fioen van Balgooi, MVO Nederland: [email protected]

Pers kan contact opnemen met DCTV-directeur Peter Koppert, [email protected]

Deadline

1 juli 2020 23.59 uur