CIRCULAIRE INNOVATIE PROJECTEN

Als de Dutch Circular Textile Valley zijn we ambitieus en hard aan het werk om een circulaire textielketen te creëren. We doen dit graag in samenwerking met jou! Lees meer over de vier circulaire innovatie projecten en neem contact met ons op. Met gedeelde kennis maken we Nederland nog sneller circulair.

CIRCULAIRE INNOVATIE PROJECTEN

Natuurlijke en circulaire materialen

Keuzes in het design process
De impact van een kledingstuk wordt enorm beïnvloed door de materiaalkeuze. Zo kan een kledingstuk na gebruik nog onderdeel zijn van het circulaire systeem. Bijna al het materiaal wat wij in Nederland dragen wordt uit het buitenland geïmporteerd. En dat is niet nodig. Nederlandse ondernemers kunnen onderdeel zijn van het circulaire systeem en hun alternatieve materialen, kennis en ideeën delen.

Dit jaar staat het Fashion for Good museum in het teken van circulaire en biobased materialen. In samenwerking met Iris van Herpen worden de materialen gepresenteerd tijdens de GROW expositie. Wil jij met jouw materialen te zien zijn in het museum?
Circulaire bedrijfsmodellen

Tweedehands en verhuur
De houding van de consument ten aanzien van het dragen van “gebruikte” kleding verandert snel. Vrouwen kopen steeds meer tweedehands kleding. Circulaire bedrijfsmodellen zijn een antwoord op de behoeften van de consument.

Het is daardoor voor bedrijven van cruciaal belang om hun bedrijfsmodellen te herzien. Het biedt kansen om daadwerkelijk impact te maken, de levensduur van kleding te verlengen, het opbouwen van een langere klantrelatie en positieve financiële resultaten. Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw kledingmerk? We bieden begeleiding tijdens een versneld innovatie project van zes maanden. Heb je interesse om mee te doen?
Gerecycled textiel

Kansen voor de sector toerisme
Beddengoed, handdoeken en keukenlinnen, in de sector toerisme worden miljoenen kilo’s textiel gebruikt. Voor de sector zijn dit vaak nieuwe katoen of polyester vezels. Ingezameld textiel kan heel goed gebruikt worden als grondstof om impact te maken. Er ligt een enorme potentie om nieuw textiel te vervangen door gerecycled textiel.

Welke uitdagingen komen we tegen bij vervanging van nieuw naar gerecycled textiel? Hoe kunnen we zorgen dat gerecycled textiel meer gebruikt gaat worden in deze sector? In samenwerking met Landal GreenParks en Gemeente Amsterdam kijken we in verschillende trajecten naar de mogelijkheden in de keten. Daarnaast is er een handreiking ontwikkeld als leidraad voor een organisatie die willen verduurzamen en geïnteresseerd zijn om duurzaam en circulair textiel aan te schaffen. Wil je meer weten?
Chemische recycling

De potentie van polyester recycling
Polyester is wereldwijd de belangrijkste textielvezel met een aandeel van 50%. Bij kleding wordt het vaak gebruikt vanwege de toegenomen kwaliteit en scherpe prijs. Door het recyclen van polyester kan dus een grote milieuwinst behaald worden. Deze textielvezel is moeilijk te vervezelen dus ligt chemische recycling tot “nieuw” polyester textiel voor de hand.

In Nederland zijn beloftevolle technologieën in ontwikkeling en ook bedrijven die het willen toepassen. Graag willen we met deze stakeholders rond de tafel! We streven naar opschaling van de ontwikkeling en demonstrators van deze techniek. Wil jij je vragen, kennis en bevindingen uitwisselen?

Ben je een Nederlands
bedrijf actief in de circulaire
textiel- en modemarkt?

En kan je ondersteuning gebruiken om je bedrijf te versnellen?