- News

Grote belangstelling bedrijven in massaal afgedankt consumenten textiel

August 12, 2020

Nederlandse bedrijven geven "Corona Textiel" een tweede kans

In de afgelopen Corona maanden zijn Nederlanders massaal aan het opruimen geslagen. In combinatie met de onlangs ingevoerde internationale stop op export van afval textiel, kampen textielinzamelaars met grote overschotten post-consumenten textiel. Dutch Circular Textiles Valley heeft afgelopen juni in samenwerking met Transitieagenda Consumptie Goederen, Transitieagenda Bouw en het Versnellingshuis Nederland Circulair een dringende oproep gedaan aan bedrijven om de ruim 8 miljoen kilo extra ingezamelde textiel een hoogwaardige nieuwe bestemming te geven.  

 

In totaal hebben 32 bedrijven en initiatieven interesse getoond om een deel van de 20.000 balen extra textiel te verwerken waarvan uiteindelijk acht kansrijke partners zijn geïdentificeerd. De Dutch Circular Textiles Valley heeft initiatieven geselecteerd die in lijn zijn met de transitieagenda bouw en in staat zijn op korte termijn het materiaal te verwerken. Daarnaast is goed gekeken dat de materialen op een circulaire wijze verwerkt worden. Zodat de nieuwe materialen na gebruik weer opnieuw ingezet kunnen worden. De toepassingen voor het textiel variëren van een nieuw te bouwen gebouw van 25.000m2 waar het materiaal in verwerkt kan worden, Cliff en Wootex Materiaal (materiaal dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld meubels, rijplaten en paaltjes) van de bedrijven CLS Tex en Vive. Tot aan het verkennen van een overbruggingskrediet voor opslag van geschoond en voorgesorteerd textiel in afwachting van hoogwaardige verwerking. Ook daarvoor zijn enkele lange termijn opties aangedragen die DCTV in het najaar samen met de partijen wil verkennen.

DCTV is momenteel met alle kansrijke partijen in gesprek om de volgende stap te kunnen zetten. De projectgroep dankt alle geïnteresseerde partijen.